kantoor_damen_vlissingen_01.jpg

Giving back the admiralty its former allure

Renovation of Damen's monumental headquarters

The headquarters of Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen comprises of a monumental front building and a rear building constructed at a later stage. Together with architectural firm GROUP A and our construction partners, we created a new connection between both buildings. We also improved the energy efficiency and, urged by the demand for the 'New Way of Working', thoroughly refurbished the interior.
kantoor_damen_vlissingen_08.jpg
kantoor_damen_vlissingen_04.jpg

Project properties

Project name
Renovation of Damen's monumental headquarters
Location
Vlissingen
Client
Koninklijke Schelde Groep B.V.
Category
Offices
Renovation
Surface
5,000 m²
Architect
Group A
Engineering
Cordeel Nederland B.V.
Type of contract
Design & Build (UAV-GC)
Period
Phase 1: 11/2013 - 07/2014 Phase 2: 02/2016 - 01/2017

Unexpected motivation

A large, new atrium with glass roof was realised behind the entrance of building 32, a listed structure. The rear building is known as building 36 and was developed at a later stage. Prior to the renovations, the two buildings were connected to each other via the ground floor only. This wide-ranging renovation was unexpected but necessary: as the premises involve Royal Marine activities and were situated in an area that would from now on be accessible to the general public, security had to be upgraded.

Energy-efficient and comfortable

We demolished and rebuilt the connection between the buildings. In addition, the new personnel entrance in the rear building was equipped with a suspended staircase that connects the first and second floors. Thanks to the new glazing, secondary glazing and insulated false walls, the buildings are now more energy-efficient and comfortable. The latter also applies to the interior, which once again looks beautiful after our efforts.