Opslag Covra Vlissingen

Veilig verwerken van radioactief afval

Opslaggebouw VOG-2

Het VOG-2 gebouw is een bijzonder gebouw met een bijzondere functie; de opslag van radioactief afval. Dit stelt hoge eisen aan het ontwerp en de kwaliteit van de uitvoering. De opdracht omvatte alle bouwkundige en infrawerken, installaties en volautomatische bovenloopkranen.
Opslag Covra Vlissingen
Opslag Covra Vlissingen

Projectkenmerken

Projectnaam
Opslaggebouw VOG-2
Locatie
Nieuwdorp, Vlissingen
Opdrachtgever
Covra N.V.
Categorie
Petrochemie, Logistiek & Productie
Oppervlakte
7000.00 m²
Architect
KOCH Adviesgroep
Engineering
Cordeel Nederland B.V.
Type contract
Traditional
Uitvoeringsperiode
09/2015 tot 02/2017

Bijzonder programma

Het VOG-2 gebouw is aardbeving- en orkaanbestendig, de gevels zijn 75 cm dik, waarvan 60 cm in het werk gestort beton is, en de betonnen dakvloer is 20 cm dik met daarop een grondpakket en daktuin. Gevelopeningen zijn beperkt tot het minimaal aantal benodigde deuren, uitgevoerd in extra verzwaard staal. In het gebouw is met volautomatische bovenloopkranen een opslagsysteem gerealiseerd waarmee de blootstelling aan radioactieve straling bij de inname van afval tot een minimum wordt beperkt.

Zonnewijzer

Het VOG-2 gebouw is niet alleen in technisch opzicht bijzonder. Het is ook Europa’s grootste zonnewijzer. Op de hoeken van het gebouw zijn stalen buisprofielen bevestigd die 15 meter uit de gevel steken en zo hun schaduw werpen op de zonnewijzer, die op de gevels is geschilderd. Elk jaar op 21 juni geeft de zonnewijzer de exacte tijd aan. De schaduw van de zon volgt dan de oranje belijning op het gebouw. De zonnewijzer symboliseert de factor tijd die radioactiviteit uiteindelijk onschadelijk maakt.

Gerelateerde projecten