blackcluster_vopak_rotterdam_06.jpg

Een ‘openhartoperatie’ bij Vopak

Black Cluster Project Vopak

Het project Black Cluster betreft een grootschalige, gefaseerde aanpassing van de Europoort terminal. Vopak wilde met de bestaande tankcapaciteit nieuwere olieproducten kunnen gaan behandelen en de verladingscapaciteit vergroten.
blackcluster_vopak_rotterdam_09.jpg
blackcluster_vopak_rotterdam_08.jpg

Projectkenmerken

Projectnaam
Black Cluster Project Vopak
Locatie
Europoort, Rotterdam
Opdrachtgever
Vopak Terminal Europoort B.V.
Categorie
Civiel & Infra, Petrochemie
Oppervlakte
1200.00 m²
Architect
n.v.t.
Engineering
Cordeel Nederland B.V.
Type contract
Design & Build
Uitvoeringsperiode
10/2015 tot 09/2016

Manifoldput

De opdracht omvatte de civiele werken van een eerste fase van het Black Cluster project. Midden op de terminal hebben we een nieuwe manifold gebouwd, naast een operationeel manifold dat tussen twee tankparken ligt. De werkzaamheden bedroegen: een grote pompplaat slopen, onderheien, geheel vernieuwen en het vergroten van de manifold. Naast het manifold en het compleet gefaseerd aanpassen van de pompplaat hebben we ook twee grote substations gemaakt met prefab wanden van 10 meter hoog.

Open hart operatie

Dit project is een zeer bijzonder en uitdagend werk op het vlak van kwaliteit, veiligheid en risico's. De locatie bood een zeer beperkte ruimte om te bouwen en lag in de nabijheid van operationele installaties. Vopak noemt dit project zelf een ‘open hart operatie’. Bij de voorbereiding van de werkzaamheden is samen met Vopak dan ook uitvoerig gekeken naar een maximaal risicomijdende bouwmethodiek.