Attero Stoomturbine Moerdijk

Huishoudens voorzien van duurzame energie

Attero Stoomturbine Moerdijk

Door middel van een stoomturbine kan de stoom die vrijkomt bij het verbranden van het huishoudelijk afval, in de toekomst worden omgezet in elektriciteit op eigen terrein van Attero.
Attero Rotterdam Stoomturbine
Attero Rotterdam Stoomturbine

Projectkenmerken

Projectnaam
Attero Stoomturbine Moerdijk
Locatie
Middenweg, Moerdijk
Opdrachtgever
Kraftanlagen München GmbH
Categorie
Civiel & Infra, Petrochemie
Oppervlakte
3500.00 m²
Architect
Royal Haskoning DHV
Engineering
Royal Haskoning DHV
Type contract
Traditional
Uitvoeringsperiode
12/2015 tot 10/2017

De opdracht

De opdracht bestond o.a. uit het realiseren van een stoomturbinegebouw van 30 meter hoog, met daarnaast het trafogebouw en een koelwater in- en uitlaatgebouw inclusief de koelwaterleiding. De stoomturbine en generator, met een elektrisch vermogen van ruim 120 MW, bestaat uit 3 delen waarvan het gecombineerde deel voor de stoom van hoge en middendruk met een gewicht van 159 ton op de turbinetafel is geplaatst.

Speciale toepassingen

Bijzondere onderdelen van dit project zijn:

  • Turbinetafel:de turbinetafel bestaat uit een 2,5 meter dikke betonplaat, die rust op een veren pakket boven op 13 meter hoge betonnen kolommen. Deze hoogwaardige betonconstructie is geheel ter plaatse gestort. 
  • Koelwater in- en uitlaatgebouw: dit gebouw bestaat uit diverse niveaus die 10 meter onder het waterniveau beginnen. De damwandkuip met onderwaterbetonvloer is verankerd met trekankers. De betonconstructie van het inlaatgebouw zelf is geheel in het werk gestort, met breedplaten uit onze eigen fabriek. In het inlaatgebouw zijn 3 grote staartpompen opgenomen. Dit systeem is inclusief een zogenaamd fish-return systeem met bandfilters om te voorkomen dat vissen door het koelwatersysteem worden meegezogen. 
  • Koelwaterleiding: de GRE koelwaterleiding met een diameter van 2 meter en is deels bovengronds (op prefabbetonnen onderheide sleepers) en deels ondergronds uitgevoerd. De koelwaterinlaatleiding voert het water aan vanuit de haven naar de stoomturbine om die te koelen. 
  • Microtunnel: een geboorde tunnel van 160 meter lang en een diameter van 2,5 meter, op circa 11 meter diepte onder de Middenweg en het naastgelegen spoor. De koelwaterleiding is vervolgens door deze tunnel heen gelegd. 

"Minister President Mark Rutte op Twitter: Zojuist opening verricht van de nieuwe stoomturbine van Attero in Moerdijk die uit afval stroom en warmte haalt. Past bij ambitie van het kabinet om NL duurzamer te maken. Ondernemerschap en innovatie leveren daar grote bijdrage aan."