cordeel_-_maasvlakte_maersk_project_drone-8.jpg

25.000 m2 opslagruimte volgens BREEAM Excellent

Coldstore-project: duurzaam koelvrieshuis voor Maersk op Maasvlakte

Eerder bouwden we al een crossdock voor de Deense containergigant Maersk. Nu volgt op hetzelfde terrein een koelvrieshuis inclusief ondergrondse infrastructuur en terreininrichting voor tijdelijke opslag van voedingsmiddelen en medicijnen. Het design & build-project wordt gerealiseerd in overeenstemming met BREEAM Excellent (2020).
Maersk Coldstore
Maersk Coldstore

Projectkenmerken

Projectnaam
Coldstore-project: duurzaam koelvrieshuis voor Maersk op Maasvlakte
Locatie
Maasvlakte 2
Categorie
Logistic buildings, Warehousing and offices, Logistiek & Productie
Oppervlakte
40000.00 m²
Architect
DENC
Engineering
Cordeel Nederland
General Contractor
Maersk Logistics & Services Netherlands B.V.
Type contract
Design & Build
Sustainability
BREEAM Excellent
Uitvoeringsperiode
Q3 2023 - Q4 2024

Expeditiedelen volledig onderheid

In aanvulling op een vloeroppervlak van ruim 25.000 m2 krijgt het koelvrieshuis zo’n 14.000 m2 aan verdiepingsvloeren. Ongeveer 9.000 m2 daarvan is bestemd voor value-added services, zoals het ompakken van fruit voor supermarkten. Hiermee vermindert Maersk het aantal transportbewegingen, wat het logistieke proces zowel vereenvoudigt als versnelt. Vanwege de aanzienlijke vloerbelasting zijn alle expeditiedelen volledig onderheid. C-concrete, dochteronderneming van de Cordeel Group, verzorgt de prefabbetonelementen voor onder meer de stabiliteitskernen en de bovenbouw. Elke zone beschikt over eigen distributie en docks; daarvan zijn er in totaal 59.

Temperaturen van -25 tot 25°C

Het volledige gebouw is gekoeld en de temperatuur verschilt per opslagruimte. Vlees en vis worden opgeslagen bij -25 °C, terwijl in de ruimtes voor groente en fruit de temperatuur instelbaar is tussen het vriespunt en 15 °C. In de ruimte voor farmaceutische producten is dit maximaal 25 °C. Hierboven bevinden zich de kantoren, kleedruimtes en andere algemene voorzieningen. Deze variatie in temperaturen in een gebouw van deze omvang vraagt om een doordacht ontwerp van de lucht- en dampdichtingen en een aanzienlijke installatie met een hoog vermogen.

Restwarmte dubbel benut

Een veelheid aan duurzaamheidsingrepen garandeert een BREEAM-score van Excellent. De restwarmte van de koude-installatie verwarmt zowel de vloer van het vriesgedeelte als de crossdock die we eerder bouwden. Via watervoerende leidingen keert de warmte vervolgens terug naar het koelvrieshuis om daar de kantoren te verwarmen. De kozijnen krijgen HR++ tripelglas en aan zowel binnen- als buitenzijde verwerken we ruim 35.000 m2 aan sandwichpanelen en 6.100 m2 aan dak- en plafondpanelen. Op het dak komen 6.600 zonnepanelen die samen bijna 3 megawatt piekvermogen generen.

Uitdagende veiligheids- en weersomstandigheden

Om te voldoen aan de strenge eisen voor transportveiligheid is de locatie gecertificeerd conform de Trucking Security Requirements van de Transported Asset Protection Association (TAPA TSR 1-certificaat). Veiligheid speelt eveneens een belangrijke rol bij montage van de gevelplaten, die twintig bij één meter meten. Op de Maasvlakte kan het flink waaien en bij windkracht vijf is het niet verantwoord om de hijswerkzaamheden voort te zetten.