Maersk Crossdock Maasvlakte

Optimale logistieke operaties op Maasvlakte

Duurzaamheid staat voorop bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe crossdock van Maersk

Op de Tweede Maasvlakte bouwen wij een nieuw crossdock en bijbehorende warehouses voor het Deense bedrijf Maersk. Dit familiebedrijf, dat actief is in de transportsector, inclusief de volledige logistieke keten, stond tot vorig jaar bekend als de grootste rederij ter wereld. Het crossdockingproces dat zal plaatsvinden in dit nieuwe complex omvat het lossen van goederen uit containers via inkomende vrachtwagens of trailers, het sorteren van de goederen, kwaliteitscontrole, verpakken en vervolgens direct laden op uitgaande vrachtwagens voor verdere transport. Niet alle goederen kunnen na de crossdocking direct vervoerd worden. De bijbehorende warehouses zijn bedoeld voor tijdelijke opslag van materialen via palletstellingen.
Maersk Crossdock Maasvlakte
Maersk Crossdock Maasvlakte

Projectkenmerken

Projectnaam
Duurzaamheid staat voorop bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe crossdock van Maersk
Locatie
Maasvlakte 2
Categorie
Logistiek & Productie
Oppervlakte
22600.00 m²
Architect
Arcadis
Engineering
Cordeel Nederland
General Contractor
DAMCO Netherlands BV
Type contract
Design & Build (UAV-GC)
Sustainability
Breeam-NL Excellent
Uitvoeringsperiode
okt 2022 - dec 2023

Optimalisaties tijdens het voortraject

Samen met Maersk, adviseur Arcadis en onze eigen engineersafdeling hebben we het ontwerp van Arcadis na de tenderfase verder ontwikkeld tot een technisch- en uitvoeringsontwerp. Tijdens dit proces hebben we aanzienlijke optimalisaties doorgevoerd in de hoeveelheden staal en beton. Wat naast een besparing in kosten en tijd bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het nieuwe gebouw. Het project heeft een uitdagend tijdsschema. Het toepassen van een tijdbesparend prefab funderingssysteem stelt ons hier in staat om sneller te bouwen en kwaliteitsrisico’s te beperken.

Efficiënte logistieke operaties in 300 meter lang cross-dockgebouw

Het crossdock van 300 meter lang met in totaal 118 docks is via interne wegen direct gekoppeld aan de APM containerterminal op de Maasvlakte. De lading uit de inkomende containers kan Maersk direct overslaan naar de outbound-vrachten aan de andere zijde van het gebouw of tussentijds opslaan in één van beide warehouses van 5.000 m2. De overheaddeuren worden op niveau toegepast, zodat de thermische lijn ononderbroken door kan lopen, dit wordt mede mogelijk gemaakt door de dockconstructie te isoleren met plafondplaten. De spanten hebben een vrije overspanning van 35 meter en hebben een hart op hart afstand van 10 meter, zodat er zo weinig mogelijk obstructies zijn in het werkveld. Cordeel heeft het project design & build aangenomen, inclusief een inpandig kantoor van ca. 1.850m2, installaties en onder- en bovengrondse infrawerkzaamheden.

Gezien de grondstructuur van de locatie, zijn er bij dit gebouw geen heipalen gebruikt voor de fundering. Het gebouw is volledig op staal gefundeerd. Om ervoor te zorgen dat de vloer draagrkachtig is en duurzaam, is het terrein voorzien van een voorbelasting gedurende een half jaar.

BREEAM Excellent-certificering

Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd met een BREEAM Excellent certificaat volledig in lijn met Maersk haar zero-emissie doelstelling tegen 2040. Het nieuwe gebouw zal verwarmd worden met restwarmte uit het naastgelegen Maersk Coldstore project, dat een besparing van ca. 200.000 KWH per jaar aan verwarming betekent.

Bekijk hier het BREEAM-certificaat