Eerste verdieping rijbaan Uparq Hoogvliet

Vroege betrokkenheid van het engineeringsteam leidt tot perfect op maat gemaakte bedrijfsgarageboxen voor Uparq

In opdracht van Uparq heeft onze engineeringsafdeling een gebouw voor 153 bedrijfsgarageboxen ontworpen dat binnenkort in Hoogvliet zal worden gerealiseerd. Dankzij onze vroege betrokkenheid bij het ontwerpproces hebben we actief mee kunnen denken met de klant, verder dan alleen het geven van een bouwkundige visie. Er is nauw samengewerkt om het volledige bedrijfsproces van Uparq te kunnen begrijpen en om hun behoeften te kunnen integreren, waardoor er een ontwerp is gecreëerd dat perfect aansluit bij de specifieke wensen van de klant.

Intensieve samenwerking met opdrachtgever en prefab betonfabriek
In onze eerste opdracht voor Uparq hebben we een bestaand boxencomplex in Hellevoetsluis uitgebreid met 30 boxen. Dit project vereiste nog weinig betrokkenheid van onze engineeringsafdeling, maar leidde wel tot een goede samenwerking tussen Uparq en Cordeel. Uparq is voortdurend op zoek naar nieuwe bouwlocaties, waarvoor we al verschillende studies voor hebben uitgevoerd.

In een vroeg stadium van dit project hebben gesprekken tot in detailniveau plaatsgevonden tussen onze engineeringsafdeling en collega’s van C-Concrete, onze eigen prefab betonfabriek in Temse (BE). Deze gesprekken gingen verder dan alleen het berekenen van de wanddikte. In deze fase is actief nagedacht over het verduurzamen van de productie en het transport, evenals het zoeken naar mogelijkheden om tijd en kosten te besparen. Een resultaat hiervan is de toepassing van dunnere wanden, terwijl er niet is ingeboet op de sterkte van de wanden.

Dankzij de sterke samenwerking ontstond de mogelijkheid om diep in de materie te duiken. Dit niveau van betrokkenheid zou minder zijn geweest als Uparq onderdelen binnen in het ontwerpproces aan verschillende bedrijven had uitbesteed. Dit heeft er tevens voor gezorgd dat er geen tijdsverlies is opgetreden.

 

Stapelbaarheid en maatwerk
Onze constructeurs hebben tijdens het proces verschillende opties uitgewerkt en hiervoor direct de kosten laten berekenen door collega’s van de calculatieafdeling, die op dezelfde verdieping van het hoofdkantoor in Zwijndrecht werken. De korte communicatielijnen hebben het mogelijk gemaakt om efficiënt samen te werken, waardoor tijdens het constructief ontwerpen kostenoptimalisaties direct berekend, herzien of uitgesloten konden worden.

De voornaamste reden om op maat gemaakte bedrijfsgarageboxen te ontwerpen, is de mogelijkheid om deze boxen stapelbaar te maken. Standaard fabrieksmodellen zijn beperkt in formaten en draagvermogen en dus ook niet stapelbaar. In tegenstelling tot deze standaardmodellen is ons ontwerp volledig op maat gemaakt en aangepast aan de specifieke wensen van de klant. We bieden grotere boxen die speciaal zijn ontworpen voor het stallen van bedrijfsbussen of campers, waarbij ook rekening is gehouden met de grotere draaicirkel van een camper voor de rijroute naar de boxen.

Uitvoering
Om plaats te maken voor het nieuwbouwproject in Hoogvliet is het voormalige gebouw onlangs gesloopt. In dat gebouw bevond zich een essentieel transformatorhuis dat verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening van de hele wijk. Doordat het niet mogelijk is om het transformatorhuis te verplaatsen, functioneert het straks in het nieuwbouwproject op dezelfde plek. Het vereiste flexibiliteit van ons engineeringsteam om nieuwe tekeningen te maken waarin het bestaande transformatorhuis in is opgenomen.

De wijzigingen aan het ontwerp door de verplichte integratie van het transformatorhuis konden, door een soepele opstelling van deelgemeente Hoogvliet, binnen de reeds verleende vergunning vallen. Hierdoor was het niet nodig een nieuwe vergunningsprocedure te starten. Het aanvragen van de vergunning en de daaruit volgende overleggen met de gemeente verliepen rechtstreeks via onze engineeringsafdeling, waardoor Uparq hierin werd ontzorgd. Op dit moment zijn de bodemonderzoeken en sonderingen uitgevoerd en kan het uitvoeringsontwerp definitief worden gemaakt.

Andere nieuwsberichten