betonstort Boompjes

De fundering van Clubhouse Boompjes is gelegd!

Na een continuproces van in totaal 42 uur waarbij 3.650 m3 beton, verdeeld over twee betonpoeren, is de fundering van Clubhouse Boompjes gelegd. Het was een gigantische klus om het fundament waarop de twee woontorens van 70 en 100 meter hoog komen te realiseren. Gigantisch in de zin van alle technische voorbereidingen en van de logistieke uitdagingen.

Techniek

Voorafgaand aan de daadwerkelijke betonstort is samen met de constructeur en de betontechnologen het juiste betonmengsel bepaald. In een werkplan is vastgesteld op welke wijze de stort gaat plaatsvinden. Hierbij is de tempo, de lagen en volgorde van groot belang geweest voor het uiteindelijke homogeen functionerend geheel van de 2,30 meter (!) dikke betonpoer.

Bij zo’n grote hoeveelheid aan beton moet de opdracht verdeeld worden over meerdere betoncentrales, die elk meerdere betonmixers van en naar de bouwplaats kunnen rijden. Cordeel heeft veel ervaring met omvangrijke bouwprojecten op binnenstedelijke locaties. Die ervaring kwam hier goed van pas. Ons projectteam is erin geslaagd om de doorloop tussen de 25 betonmixers tijdens de eerste stort en 15 betonmixers tijdens de tweede betonstort gestroomlijnd te laten verlopen. Aansluitend zijn de vlinderaars opgeroepen om de bovenzijde glad af te werken, is het beton afgedekt en wordt gedurende een aantal dagen het uitharden van de beton bewaakt. 

Logistiek

De woontorens verrijzen aan de Boompjes, een drukke verkeersader in Rotterdam. Wie het Rotterdamse Maritiem District kent, zal zich niet over de logistieke uitdaging van dit project verbazen. Om het bouwverkeer in goede banen te leiden zijn in samenspraak met Gemeente Rotterdam enkele straten rondom de ingang van de bouwplaats, alsmede informatieborden langs de hoofdwegen én verkeersregelaars ingezet. Ook op onze geringe bouwplaats hebben we de inrichting moeten aanpassen, zodat de betonpompen en mixers opgesteld konden worden.

Om in deze fase de strakke planning te behalen – rekening houdend met de verwerkingstijd van beton - vergde heldere communicatie en coördinatie tussen alle partijen. Het storten van beton is kort cyclisch werk met veel disciplines, die we als Cordeel allemaal in huis hebben.

Andere nieuwsberichten