Droogdok Van Lent Amsterdam

Grote luxe jachten in Amsterdam

Nieuwbouw scheepswerf Royal Van Lent

Om aan de vraag naar steeds grotere jachten te voldoen heeft scheepsbouwer Royal Van Lent een grotere werf nodig. Samen met De Koning, Hak, ABT en A&E Architecten bouwen we een nieuwe productiehal waar jachten gemaakt kunnen worden tot wel 160 meter lang.
Droogdok Van Lent Amsterdam
Droogdok Van Lent Amsterdam

Projectkenmerken

Projectnaam
Nieuwbouw scheepswerf Royal Van Lent
Locatie
Westpoort, Amsterdam
Opdrachtgever
Royal van Lent Shipyard
Categorie
Scheepswerven
Oppervlakte
7000.00 m²
Architect
A&E Architecten
Engineering
ABT Ingenieursbureau
Type contract
Traditional
Uitvoeringsperiode
07/2017 tot 04/2019

Programma

Eerst is het droogdok gebouwd met daar overheen een hal met een hoogte van 34 meter. De bouwmassa bestaat uit een groot volume waarin schepen gebouwd worden en een tweelaags volume voor werkplaatsen, magazijnen en ook kleedruimtes en een kantine. Niet alleen de realisatie van het staalskelet van de hal door De Kok Staalbouw gebeurt onder onze coördinatie. We zijn gevraagd de totale coördinatie van derden tijdens de bouw op ons te nemen.

Besparende onderwaterbetonvloer

Het droogdok heeft een onderwaterbetonvloer die met de constructievloer is geïntegreerd. In het voorlopig ontwerp waren beide vloeren een meter dik. Samen met ABT hebben we dit geoptimaliseerd tot een met staalvezel versterkte onderwaterbetonvloer (SVOWB-vloer) van 85 cm dik en een constructievloer met een dikte van 40 cm. Daarmee is ruim 3.000 m3 beton bespaard en zelfs nog iets meer m3 ontgraving. Doordat we minder diep hoefden te ontgraven, is ook de lengte van de palen en damwanden fors minder.

 

“Met name aan de noordwestzijde is de uitvoering bijzonder. De hier gebruikte palen zijn namelijk onder een hoek van 2,5:1 diagonaal geboord en zijn maar liefst 38 meter lang.”

Niels Punt projectleider civiele techniek binnen ABT

Gerelateerde projecten