Kindcentrum De Samenstroom Hellevoetsluis

Minder stikstofuitstoot door slimme keuzes vroeg in traject

Bijna Energie Neutraal Gebouw voor onderwijs, opvang en zorg in Hellevoetsluis..

Het nieuwe kindcentrum De Samenstroom in Hellevoetsluis verenigt drie basisscholen en een kinderdagverblijf. Ontworpen in overeenstemming met de BENG-eisen is de ecologische voetafdruk van het gebouw minimaal. Vanwege de locatie vlak bij een Natura 2000-gebied houden we tijdens de bouwwerkzaamheden bovendien rekening met zeer strenge eisen voor stikstofuitstoot.
Kindcentrum De Samenstroom Hellevoetsluis
Kindcentrum De Samenstroom Hellevoetsluis

Projectkenmerken

Projectnaam
Bijna Energie Neutraal Gebouw voor onderwijs, opvang en zorg in Hellevoetsluis..
Location
Hellevoetsluis
Opdrachtgever
Gemeente Hellevoetsluis
Category
Onderwijs
Surface
4.600 m²
Architect
De Zwarte Hond
Engineering
Swinn
Type of contract
Design & Build (UAV-GC)
Period
Q2 2020 - Q2 2021

Vernieuwend onderwijs

Kindcentrum De Samenstroom brengt onderwijs, opvang en zorg dichter bij elkaar en biedt straks een fijne omgeving waarin kinderen de ruimte krijgen om hun eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen. In plaats van traditionele klassen krijgen de kinderen les in negen ‘clusters’ van 75 leerlingen. In elk cluster combineren drie leraren verschillende niveaus en methodes van lesgeven. Naast de drie basisscholen en een kinderdagverblijf is er ook een cluster voor speciaal onderwijs ingericht, dat een plek biedt voor onderwijs aan kinderen met een beperking.

BENG en PFAS

Bij de bouw van De Samenstroom vormt een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) het uitgangspunt. Daarom is er onder meer gekozen voor een groendak met pv-panelen. Doordat het gebouw op slechts 2,6 km van een Natura 2000-gebiedt verrijst, is er bovendien sprake van de nodige uitdagingen rond PFAS. Al in een vroeg stadium spelen we hierop in met de keuze voor materieel en bouwmethodiek, zodat we voldoen aan de strenge stikstofeisen. Ten slotte biedt ook de architectuur zelf de nodige uitdagingen: ronde shedkappen, een gevel van cortenstaal en beton zichtwerk. Voor dat laatste gebruiken we prefabbeton uit eigen fabriek.

Toegevoegde waarde

In de tenderfase hebben we samen met de architect en onze eigen engineeringafdeling meerdere optimalisaties uitgewerkt. Het resultaat is niet alleen een beter gebouw voor de eindgebruikers, maar ook de zekerheid van een bouwproject dat binnen het gestelde tijdspad en budget blijft. Het kindcentrum komt pal naast het eveneens door Cordeel gebouwde sportcomplex te staan. Deze nieuwe opdracht voor de gemeente Hellevoetsluis toont wederom dat wij graag langdurige samenwerkingen aangaan met onze opdrachtgevers. Onze ervaring zorgt dat proces en locatie efficiënt ingericht zijn, de voorwaarde voor een intensief en prettig engineeringstraject waarin we samen met onze partners garant staan voor een hoogwaardig eindresultaat.

Virtuele tour

Bekijk de virtuele tour van ‘De Samenstroom’ in 360 graden. Samen met de architect en directeuren van verschillende scholen leiden wij je graag rond op de bouwlocatie van het nieuwe kindcentrum in Hellevoetsluis.

Kijk in 360-graden om je heen. Dat doe je door te swipen met je smartphone of te klikken met je muis. Klik op de buttons die je om je heen ziet voor meer informatie.

Bekijk de virtuele tour