maersk_coldstore_upd4.jpg

Bouw van het enorme koelvrieshuis Maersk Coldstore nadert eindfase

De bouw van het enorme koelvrieshuis 'Coldstore' voor het Deense bedrijf Maersk op Maasvlakte 2 vordert gestaag. Het project is Design & Build, waarbij het definitieve ontwerp is uitgewerkt tot een technisch- en uitvoeringsontwerp. De bouw nadert binnenkort de eindfase.

Het nieuwe pand heeft een vloeroppervlak van meer dan 25.000 m2, met daarnaast plus aanvullend met zo’n 14.000 m2 aan verdiepingsvloeren. Die zijn onder andere dat is bestemd voorde tijdelijke opslag value added services, zoals het ompakken van voedingsmiddelen en medicijnen,. B bijvoorbeeld voor het samenstellen van fruitbakjes fruit voor in supermarkten.. Ongeveer 9.000 m2  van de vloeroppervlakte is hiervoor gereserveerd. is gereserveerd voor value added services, zoals het ompakken van fruit in bakjes voor supermarkten. De overige verdiepingsvloeren zijn ingericht als kantoorruimte.

De verschillende ruimtes bevinden zich in een diverse bouwfases ten opzichte van elkaar, variërend van bouwkundig gereed tot gevelsluiten.. Ook de temperatuur varieert per ruimte. Een deel van het pand is bestemd voor diepvriesproducten, zoals bijvoorbeeld vlees en -vis. . Deze hebben straks heeft een temperatuur van -25°C. Dit gedeelte (Ffrozen) is bouwkundig voltooid en nevenaannemer SSI Schaefer is begonnen met de opbouw van de verrijdbare stellingen. Binnenkort starten de cooldown in deze ruimte. De temperatuur zal dan over een tijdspad van enkele weken naar -25°C worden gebracht.eerste afkoeltests

De opslagruimte voor farmaceutische producten (Pharma A en Pharma B) hebben een regelbare temperatuur tussen 0 en 25°C. Boven deze ruimte Op de verdiepingen van Pharma A bevinden zich kantoren en algemene voorzieningen, zoals kleedruimtes. Deze ruimtes bevinden zich in de afbouwende fase, waarbij; wanden worden afgewerkt, plafondrasters worden geplaatst en er worden voorbereidingen getroffen voor het verdelen van de ruimte in drie compartimenten zeer binnenkort de er zullen deuren en vloerafwerking worden aangebracht.. Binnenkort Recent is in Pharma B wordt de laatste binnenvloer gestort in ruimte Pharma B en wordtdaar de gevel afgesloten.

Voor de opslag van groenten en fruit in het bouwdeel Chilled zijn de temperaturen per ruimte individueel regelbaar van 0 tot 15 °C. De acht compartimenten zijn bouwkundig gereed en worden momenteel de verrijdbare stellingen door nevenaannemer SSI Schaefer verrijdbare stellingen geïnstalleerd op rails die in de vloer zijn gestort.

Het werk wordt gebouwd onder BREEAM-ambitie excellent. Om deze duurzaamheidsdoelen te bereiken worden er 6.600 zonnepanelen op het pand geïnstalleerd, die samen bijna 3 megawatt piek aan energie opwekken. De restwarmte van de koude-installatie wordt gebruikt voor de vloerverwarming van het vriesdeel en het hele crossdock-gebouw van het naastgelegen Maersk-project. De warmte komt middels watervoerende leidingen weer terug naar het koelvrieshuis, waar deze wordt hergebruikt voor het verwarmen van de kantoren. Zo wordt de restwarmte tweemaal benut.

Andere nieuwsberichten