brink_tower_1.jpg

Werken aan Brinktoren gestart

Op donderdag 23 maart werd de officiële start gevierd van de bouwwerkzaamheden voor de Brinktoren, een 90 meter hoge toren in Overhoeks, Amsterdam. Voor de gelegenheid werd de bouwplaats omgetoverd tot een strandtent, waar de toekomstige eigenaren, de wethouder en het bouwteam portretten onthulden die binnenkort voor altijd verborgen zullen blijven.

BrinkToren wil een duurzame en levendige verticale gemeenschap creëren met een gevarieerd aanbod van 400 betaalbare huurwoningen. Het plan van deze ambitieuze toren omvat een commerciële plint, sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen van verschillende eigenaren. 

BrinkToren, ontwikkeld door Xior Student Housing en DubbeLL - Buurtontwikkelaars naar een ontwerp van Mecanoo architecten, geeft niet alleen prioriteit aan de sociale- en gezondheidskwaliteit van de bewoners, maar zet ook stevig in op duurzaamheid. Met een negatieve EPC-score wordt de toren de eerste energiepositieve woontoren van Nederland. Het technische concept is zeer duurzaam en maakt gebruik van een WKO-systeem om de woningen te verwarmen en te koelen. Energie wordt opgewekt door verticale zonnepanelen op de gevels en het dak en er komt een 'powernest' (windmolencombinatie), de eerste in Amsterdam. De terrassen en daken zijn ontworpen als 'polderdaken', waardoor water wordt opgeslagen en groene binnentuinen en dakterrassen ontstaan. In de parkeergarage is alleen plaats voor elektrische deelauto's en fietsen, wat de duurzaamheid van de toren en omgeving ten goede komt.

Het project zal naar verwachting in 2025-2026 klaar zijn.

Andere nieuwsberichten