UBQ Bergen op zoom

Bouwelementen krijgen op project UBQ een tweede leven

De bouwsector heeft een grote verantwoordelijkheid op het gebied van CO2-reductie. Duurzaam ondernemen is anno 2023 geen modetrend meer, het is een manier van zaken doen. Vanuit de hele keten wordt steeds meer ingezet op circulair bouwen, werken aan innovaties om energieverbruik te verlagen, en hiermee bouwen aan een gezondere en duurzamere toekomst.

Te starten met onze opdrachtgever UBQ; een zeer innovatief bedrijf dat een proces heeft ontwikkeld om tot voorheen niet-recyclebaar huishoudelijk afval om te zetten in een biobased thermoplastisch composier (UBQ TM) als vervanger voor fossiele plastics. Cordeel Nederland bouwt in Bergen op Zoom voor UBQ aan aanpassingen in een bestaande hal die wordt omgebouwd tot een nieuwe fabriek en de aanbouw aan deze hal.  

Er is veel mogelijk in het kader van duurzaamheid en innovatie. De uitdaging is om prioriteiten te leggen en af te wegen wat in de praktijk toepasbaar is. Door bijvoorbeeld te kijken naar waar en hoe onnodig materiaalverbruik voorkomen kan worden. Projectleider Lionel Blanchard heeft zelf het initiatief genomen en zich de vraag ‘voor welke onderdelen binnen dit project een duurzaam alternatief mogelijk is’ gesteld. Deze vraag is onder andere doorgezet naar onze onderaannemer Van de Wiel Complete Afbouw. Zij zijn een grote speler in de afbouwmarkt, gespecialiseerd in complete afbouw. Voor het plaatsen van ca. 1.000 m2 gipsplaten op dit project hebben zij als circulaire optie het toepassen van hergebruikte gipsplaten uit oude gebouwen voorgesteld. Leverancier hiervoor; Knauf, marktleider in gipspleisters en producent van innovatieve afbouwsystemen en materialen. Voor de ontwikkeling van deze gipsplaten worden elementen uit oude gebouwen gezaagd en toegepast in nieuwe gebouwen. De prestaties van het circulaire systeem zijn gelijkwaardig aan een nieuw systeem, waarbij in de uitvoering geen extra handelingen en nieuw materiaal benodigd zijn. Kortom, een duurzamer alternatief wat voor ons ook een mooi leertraject is om in de toekomst nog meer circulair te gaan bouwen!

UBQ Bergen op zoom
UBQ Bergen op zoom

Andere nieuwsberichten