brinktoren_amsterdam_08.jpg

De eerste energiepositieve woontoren van Nederland

De BrinkToren, Amsterdam-Noord in de wijk Overhoeks

In Amsterdam-Noord bouwen we aan de BrinkToren dat straks de hoogbouwstrip op Overhoeks compleet zal maken. De extreem duurzame woontoren zal bestaan uit ongeveer 400 huurwoningen verdeeld over 28 verdiepingen, met een hoogte van 90 meter. Deze markante toren zal opvallen vanwege zijn opvallende duurzame kenmerken, zoals energieopwekking en veel groene ruimtes, waardoor het een levendige en groene verticale buurt zal worden die gericht is op sociale cohesie. Bovendien zal de toren helpen het woningtekort in Amsterdam te verminderen door nieuwe bewoners en omwonenden de mogelijkheid te bieden om er vanaf 2025 te wonen, werken, studeren, ondernemen en ontspannen.
brinktoren_amsterdam_08.jpg
brinktoren_amsterdam_03.jpg

Projectkenmerken

Projectnaam
De BrinkToren, Amsterdam-Noord in de wijk Overhoeks
Locatie
Amsterdam-Noord
Categorie
Cultuur, Kantoren, Woningbouw
Oppervlakte
30883.00 m²
Architect
Mecanoo
Engineering
Cordeel Amsterdam VOF, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie), Homij Grote Projecten (E/W installatie)
General Contractor
Xior Student Housing (Xior BrinkToren NV), DubbeLL buurtontwikkelaars, Ymere en Gemeentelijk Vastgoed (wooncorporatie),
Type contract
UAV
Sustainability
Breeam-NL Very Good
Uitvoeringsperiode
Q3 2022 - 2025

Mix van woningen en voorzieningen

BrinkToren bestaat uit 400 woningen, waarvan meer dan 100 sociale huurwoningen voor Ymere, 30 zorgwoningen en meer dan 250 huurwoningen in het middensegment voor Xior. Om het project compleet te maken, zullen er verschillende voorzieningen worden toegevoegd, zoals horecagelegenheden op de begane grond, die beschikbaar zullen zijn voor zowel nieuwe als bestaande bewoners van omliggende buurten.

Eerste energiepositieve woontoren van Nederland

De BrinkToren is niet alleen gericht op de sociale kwaliteit en gezondheid van de bewoners, maar heeft ook een sterke focus op duurzaamheid. Het technische concept van deze hoogbouw is bijzonder duurzaam, wat blijkt uit de negatieve EPC-score en de status als eerste energiepositieve woontoren van Nederland. Dit is onder andere te danken aan de aanwezigheid van een WKO-installatie dat wordt gebruikt om de woningen te verwarmen en koelen, en de verticale zonnepanelen op de gevels en op het dak die energie opwekken. Bovendien worden ‘polderdaken’ ingezet voor waterberging en de creatie van groene binnentuinen en dakterrassen. De laadpalen in de parkeergarage worden bi-directioneel gebruikt om energiestromen van wind en zon te reguleren en zo flexibele opslagcapaciteit te creëren die het elektriciteitsnet ontlast en energie buffert.

Sneller en veiliger bouwen

Bij de bouw van de BrinkToren toont Cordeel Amsterdam zijn expertise op het gebied van hoogbouw in binnenstedelijke gebieden. Deze locatie vormt namelijk een grote logistieke uitdaging, gezien de beperkte bouwplaats. Door het gebouw te construeren met prefabelementen worden veel werkzaamheden met bijbehorende risico’s off-site en in een gecontroleerde omgeving uitgevoerd. Dit resulteert in een hogere kwaliteit en snellere bouwtijd, waardoor klanten eerder gebruik kunnen maken van de BrinkToren. Bovendien ervaren de gemeente Amsterdam en de omgeving hierdoor minder overlast van de bouwwerkzaamheden.

Gerelateerde projecten